Kinas ”Gyllene Sköld”

Kina byggde på 1990-talet upp ett jättelikt sammanhängande system av filter och spärrar för bruket av Internet. Detta projekt, kallat ”Den Gyllene Skölden”, har resulterat i den mest effektiva regimen för censur och kontroll över innehållet och åtkomsten av Internetmaterial i hela världen. Den omfattar alla hemsidor stationerade inom Kina, på kinesiska domäner och servrar runtom i världen, och även den trafik som färdas längs med kinesiska ISPs,, in i Kina. Enda sättet att undvika skölden är att ha en direkt satellitlänk.Under OS i Beijing släpptes mycket mer trafik lös, men den stramades åt igen efter spelen.

Av: Pablo Fuentes Leiva

”Den Gyllene Skölden” är mer sofistikerad än bara en vanlig brandvägg, och baseras dels på sökbegrepp, dels bannlysta sajter och portaler, bruket av kinesiska skrivtecken osv. Den drabbar olika internettjänster olika. Högst effekt har den på de tjänster som är baserade inom Kina och som kan beordras installera mjukvara som integreras i tjänsternas funktionalitet. Den är mindre drabbande gentemot kinesiska varianter av internationella sökmotorer som Google, Yahoo osv.

Om man söker ett begrepp som censureras på en sådan, som ”massakern på Himmelska Fridens Torg” och klickar får man troligtvis ett meddelande om att det är ”fel på sidan” eller ”sidan finns inte” om innehållet är uttalat krtiskt mot regeringen eller behandlar sådant som t.ex. mänskliga rättigheter. Söker man i bildsökningen får man irrelevanta bilder – bilden på söktjänsten ”städas”, men funktionerna i sig slås inte ut.

Kinesiska tjänster som Baidu (den största söktjänsten i Kina, större än Google) drabbas mycket  värre , och är totalt i händerna på censuren – om man t.ex. skriver in ”Massakern i Himmelska Fridens Torg” på han-kinesiska får man inte en enda träff – både nät – och bildsökande visar ingenting.

När det gäller bloggande och uppläggning av webbsidor drabbas kineserna på liknande sätt. De stora bloggmaskinerna som Blogspot och WordPress är oftast blockerade och kan inte ens nås av kineserna, på grund av de många kritiska bloggarna där. Istället finns även här inhemska bloggplattformar som Youkou och Sina.com som har strikta regler och filter för innehåll som publiceras. På samma sätt ligger uppläggning av Websidor från någon inuti Kina oftast i inhemska sidor. Totalt finns det mellan 30 och 40 miljoner kinesiska  bloggare. När de försöker posta inlägg som innehåller vissa ord ””försvinner posterna ut i Etern” och syns aldrig till igen.

Det är intressant att det inte alls är omöjligt att protestera mot förhållanden i Kina – bara man inte på ett substantiellt sätt kritiserar regeringen eller anordnar samhällkritik. Skämt, satir och råa parodier har dock mycket större chans att klara sig genom spärrarna. Det har lett till att nätkritik har fått en ton som påminner en del om den svarta humorn i det forna sovjetunionen, men i cyberrymden. När CCTV, ett av de största och förstås genomcensurerade tv-bolagens högkvarter förstördes i en förödande eld spreds omedelbart på internet massor av videos och bilder och annat som hånade och skadeglatt frossade i den föraktade kanalens förstörelse

Så satir av det svartaste slag kan absolut finnas ifråga om lokala händelser, men om man försöker organisera sig seriöst eller gör en tydlig politisk analys av en händelse slår censuren direkt till och spärrar innehållet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.