City Guide: Rio de Janerio

Rio de Janeiro är fotbollens och sambans stad. Därför ska man passa på att se båda, även om man egentligen inte är intresserad. Men på något sätt blir det spännande ändå, bara för att det är Rio.

För att se på fotboll så är Maracanã det givna målet. Maracanã är arenan där alla de stora klubbarna möts, och det gör också deras hängivna fans. Att se en fotbollsmatch är lika mycket en fotbollsupplevelse som en folklivsupplevelse. Människor uttrycker sina känslor på de mest dramatiska sätt som gör det till ett riktigt skådespel.

Ett annat skådespel är såklart samban. Samban finns närvarande i Rio hela året, men dess närvaro eskalerar i takt med att karnevalen närmar sig. Man ska passa på att besöka någon av de otaliga sambaskolorna då de har träningar, för där kommer verkligen Rios folksjäl fram, det är ren glädje. Om man är där veckorna innan karnevalen ska man också passa på att gå på repetitionerna på sambodromen, platsen där de officiella karnevalstågen äger rum. Veckorna innan tränar alla sambaskolorna där och det är gratis att gå och brukar vara mycket människor. Har man sedan möjlighet att gå på själva karnevalen ska man absolut ta den chansen. Gör man det ska man veta om att bland det bästa runt om i staden faktiskt sker på dagtid, då det finns en mängd karnevalståg runt om i staden.

Rio de Janeiro är också en strandens stad. Där finns ett otroligt folkliv. Det är där människor lever sina liv. Familjer samlas, umgås, äter, diskuterar. På stranden går det också att se såväl fotboll som samba. Det går ofta runt ett litet band och spelar och lockar folk till dans. Dessutom finns det otaliga strandförsäljare som säljer allt från snacks och drickor till stranden, till bikinis och kangas. De kända stränderna Copacabana, Ipanema och Leblon är uppdelade i sektioner och vid varje sektion har en speciell grupp av människor sin hemvist. Därmed blir det nästan som ens identitet vilken sektion man går till.


I Rio ska man också passa på att göra alla ”turistmåsten” såsom sockertoppen och Corcovado (Jesusstatyn). Men också Parque Nacional da Tijuca, som är en bit nationalpark i staden, Santa Teresa med sina backiga kullerstensgator och charmiga hus och Niterói: staden på anda sidan bukten. Det finns dessutom företag som tar med turister på en tur i favelan.

I Rio får man heller inte missa nattlivet. Mycket av det sker i Lapa, där turister och Riobor blandas tillsammans med all möjlig musik. Barerna och klubbarna ligger vägg i vägg och alla har sin egen stil och sitt eget klientel. Som bäddat för bar-hopping. Runt Ipanema och Leblon ligger flera av de lite mer sofistikerade barerna.

 

Text och foto: Rebecka Hallén

Warning: Undefined array key "img" in /customers/f/c/6/utblick.org/httpd.www/wp-content/plugins/molongui-authorship/views/author-box/parts/html-avatar.php on line 4
Warning: Undefined array key "type" in /customers/f/c/6/utblick.org/httpd.www/wp-content/plugins/molongui-authorship/views/author-box/parts/html-name.php on line 17 Warning: Undefined array key "type" in /customers/f/c/6/utblick.org/httpd.www/wp-content/plugins/molongui-authorship/views/author-box/parts/html-name.php on line 19 Warning: Undefined array key "type" in /customers/f/c/6/utblick.org/httpd.www/wp-content/plugins/molongui-authorship/views/author-box/parts/html-name.php on line 21 Warning: Undefined array key "archive" in /customers/f/c/6/utblick.org/httpd.www/wp-content/plugins/molongui-authorship/views/author-box/parts/html-name.php on line 37 Warning: Undefined array key "name" in /customers/f/c/6/utblick.org/httpd.www/wp-content/plugins/molongui-authorship/views/author-box/parts/html-name.php on line 41
Warning: Undefined array key "job" in /customers/f/c/6/utblick.org/httpd.www/wp-content/plugins/molongui-authorship/views/author-box/parts/html-meta.php on line 10 Warning: Undefined array key "job" in /customers/f/c/6/utblick.org/httpd.www/wp-content/plugins/molongui-authorship/views/author-box/parts/html-meta.php on line 15 Warning: Undefined array key "company" in /customers/f/c/6/utblick.org/httpd.www/wp-content/plugins/molongui-authorship/views/author-box/parts/html-meta.php on line 17 Warning: Undefined array key "phone" in /customers/f/c/6/utblick.org/httpd.www/wp-content/plugins/molongui-authorship/views/author-box/parts/html-meta.php on line 26 Warning: Undefined array key "mail" in /customers/f/c/6/utblick.org/httpd.www/wp-content/plugins/molongui-authorship/views/author-box/parts/html-meta.php on line 36 Warning: Undefined array key "web" in /customers/f/c/6/utblick.org/httpd.www/wp-content/plugins/molongui-authorship/views/author-box/parts/html-meta.php on line 46
Warning: Undefined array key "bio" in /customers/f/c/6/utblick.org/httpd.www/wp-content/plugins/molongui-authorship/views/author-box/parts/html-bio.php on line 8

Leave a Reply

Your email address will not be published.