City Guide: Brasília

Informationen på internet berättar om den utopiska staden Brasilia. Människorna i Brasilien om huvudstaden som kretsar kring pengar och politik, som ingen vill besöka. En stad som byggdes i mitten av ingenstans för bara 53 år sedan och ser ut som ett flygplan till formen, är den något att besöka eller inte? Kanske måste vi skapa oss vår egen uppfattning.

1960 invigdes Brasilia som Brasiliens nya huvudstad (tidigare Rio de Janeiro).  Att bygga en ny stad innebär möjlighet till en väl genomtänkt statsplanering, vilket resulterade i en stad formad som ett flygplan. Tanken var att människor skulle bo längs med flygplanets vingar, regeringen skulle arbeta i ”cockpit” och staden anpassades för 60-talets stora prägel – bilen.

En stad anpassad för bil innebär inte bara ett utarbetat system av rondeller och system som gör trafiken flytande och utan en enda farlig vänstersväng, det innebär också att 2000-talets höga beroende av bil i kombination med en befolkning större än uträknat orsakar fantastiskt långa köer längs stadens huvudväg då alla slutar jobbet. Så undvik denna fram mot sen eftermiddag för att inte fastna i stillastående köer oavsett om det är bil eller lokalbuss du färdas med.

I Brasilia samlas landets politiker. Många av dem bor i andra städer och reser endast till jobbet mellan onsdag och fredag vilket innebär att det dessa dagar är väldigt mycket folk som flyger, och kan resultera i högre biljettpriser. Dessutom är det ofta många stora konferenser i Brasilia vilket gör att hotellen ofta står helt fulla. Så var ute i god tid för att få tag i något boende alls.

I den stad som ska styra stora Brasilien rekommenderas för den politikintresserade ett besök hos parlamentet (bild ovan). Guidade turer går ofta och särskilt intressant blir turen (och för den delen hela staden) om man först läst journalisten Henrik Brandão Jönssons bok ”Fantasiön: ett repotage från Brasiliens hjärta”.

Oavsett politikintresse finns även möjlighet att besöka presidentens hus på onsdagar, med imponerande storlek, strutsar på gräsmattan och en stilful arkitektur.

Arkitekturen i staden är en andra stor anledning till varför man åker till Brasilia. De flesta stora byggnader är ritade av Oscar Niemeyer och antar spännande former. Allt från en asfalterad stor yta med ett museum som ger känslan av en färd till månen, till en imponerande katedral av ljus.

Brasilia ligger på steppen. Det är under halva året torrt som i Sahara med en luftfuktighet under 10 % (jämför med Sveriges 60-90%).  För att göra staden och luften något mer behaglig har man låtit bygga en konstgjord sjö. Sjön samlar mycket människor och gör att Brasilia en av de städer i världen som har flest båtar. För den som inte har en båt finns det att hyra en bräda för surfpaddling. Annars går det bra att följa den idylliska strandpromenaden, köpa en accaiglass (indianglass gjord på den väldigt speciella frukten accai) eller kokosnöt att dricka ur, eller bara hänga på surfbaren.

Utöver allt detta finns självklart diverse nationalparker, vissa med badmöjligheter andra mindre kontrollerade där man bokstavligt talat får se upp för skallerormar och diverse andra ormar. Glöm inte att kolla i träden, Brasilien har ett rikt fågelliv.

Vid möjlighet att röra sig en bit ifrån staden finns även vattenfallet Ituqira att besöka, bada i och klättra upp till.

Brasilia, precis som andra städer ges inte en rättvis bild utan människor och samtal. I Brasilia finns relativt många människor som pratar engelska. Väldigt många är högt utbildade och alla har en åsikt om Brasiliens politik och välstånd. Så underskatta inte att undersöka någon annans vardag och lära utifrån olika perspektiv snarare än att bara turista.

Text och foto: Lina Alsterlund

Warning: Undefined array key "img" in /customers/f/c/6/utblick.org/httpd.www/wp-content/plugins/molongui-authorship/views/author-box/parts/html-avatar.php on line 4
Warning: Undefined array key "type" in /customers/f/c/6/utblick.org/httpd.www/wp-content/plugins/molongui-authorship/views/author-box/parts/html-name.php on line 17 Warning: Undefined array key "type" in /customers/f/c/6/utblick.org/httpd.www/wp-content/plugins/molongui-authorship/views/author-box/parts/html-name.php on line 19 Warning: Undefined array key "type" in /customers/f/c/6/utblick.org/httpd.www/wp-content/plugins/molongui-authorship/views/author-box/parts/html-name.php on line 21 Warning: Undefined array key "archive" in /customers/f/c/6/utblick.org/httpd.www/wp-content/plugins/molongui-authorship/views/author-box/parts/html-name.php on line 37 Warning: Undefined array key "name" in /customers/f/c/6/utblick.org/httpd.www/wp-content/plugins/molongui-authorship/views/author-box/parts/html-name.php on line 41
Warning: Undefined array key "job" in /customers/f/c/6/utblick.org/httpd.www/wp-content/plugins/molongui-authorship/views/author-box/parts/html-meta.php on line 10 Warning: Undefined array key "job" in /customers/f/c/6/utblick.org/httpd.www/wp-content/plugins/molongui-authorship/views/author-box/parts/html-meta.php on line 15 Warning: Undefined array key "company" in /customers/f/c/6/utblick.org/httpd.www/wp-content/plugins/molongui-authorship/views/author-box/parts/html-meta.php on line 17 Warning: Undefined array key "phone" in /customers/f/c/6/utblick.org/httpd.www/wp-content/plugins/molongui-authorship/views/author-box/parts/html-meta.php on line 26 Warning: Undefined array key "mail" in /customers/f/c/6/utblick.org/httpd.www/wp-content/plugins/molongui-authorship/views/author-box/parts/html-meta.php on line 36 Warning: Undefined array key "web" in /customers/f/c/6/utblick.org/httpd.www/wp-content/plugins/molongui-authorship/views/author-box/parts/html-meta.php on line 46
Warning: Undefined array key "bio" in /customers/f/c/6/utblick.org/httpd.www/wp-content/plugins/molongui-authorship/views/author-box/parts/html-bio.php on line 8

Leave a Reply

Your email address will not be published.