Chibuku – Shake Shake

I ett land där presidenten nyss avsatte hela sin regering på grund av förskingring, kan problem nedanför makteliten hamna i skymundan. I Malawi, ett av världens fattigaste länder, dricker många män upp försörjningsinkomsterna.

­– Jag har aldrig sett människor så fulla någon annanstans. Många börjar tidigt på dagen, efter lunch, säger Jessica Lovell, som under sommaren varit i Malawi.
Chibuku

Jessica Lovell, som bodde i Zomba över sommaren, förklarar att det är ett utbrett problem att fattiga män tar den lilla summa pengar de kommer över och går till en ”Chibuku-bar”. Chibuku – en vanlig dryck i södra Afrika – en trögflytande blandning av jäst majsgröt, tillverkad av den multinationella bryggerijätten SABMiller och paketerad i en slags mjölkförpackning. Företaget är kanske mest känt i Sverige för smaklösa, milda lageröl, bland annat Grolsch, Miller och Pilsner Urquell. Men i Malawi finns en kundkrets som vill ha mer än bara lättsvald fylla.

– Chibuku slår två flugor i en smäll, man blir både mätt [på majsgröten] och full samtidigt, säger Jessica Lovell.

”Så många som 25-30 procent av [Malawiska] män över 18 dricker. Det är massor när man bara tjänar en-två dollar om dagen och spenderar alla sina pengar på krök.” Så beskriver Henrik Nartvig, professor vid Oslo Universitet situationen för tidningen ScienceNordic. Nartvig, som jobbar med en studie om alkoholmissbruk i Malawi, menar att drickande drabbar genomsnittsfamiljen hårt. Familjer som lever på existensminimum kan drabbas hårt när män väljer att spendera pengar på alkohol istället för mat till familjen.

– Det är bara män ute överallt, aldrig kvinnor. Vi frågade folk varför och fick svaret att kvinnor inte har råd och att det anses fult – ’det är bara prostituerade kvinnor som är ute och dricker’, säger  Lovell.

Fulla bilförare är ett återkommande problem. Lovell berättar att det är svårt att hitta nyktra taxichaufförer och att folk ofta omkommer i alkoholrelaterade trafikolyckor. En Malawisk vän till henne hade en syster som rattfull kört ihjäl sig en månad innan de lärde känna varandra.

Världens näst största bryggerikoncern SABMiller är dock inte den enda multinationella aktören som sett möjligheten att exploatera en fattig, törstig marknad. Det finns ett ökande intresse bland stora bryggkoncerner att utnyttja den afrikanska alkoholmarknaden, en önskan från regeringar att kontrollera hembryggeri och skattelättnader för alkoholproducerande företag, gör många länder i regionen till utmärkta exploateringsmål.  Sveriges största bryggeri – och världens fjärde största bryggkoncern – Carlsberg hårdsatsar också söder om Sahara.
Carlsbergbar

– Carlsberg har ju totalt monopol på ölen i övrigt. Barerna är helt målade i Carlsberg-grönt, med Carlsberglogotyper och de finns överallt, även i de minsta byarna, säger Jessica Lovell.

Företaget ordnar fester, sponsrar tävlingar och, som P1:s Kaliber tidigare berättat, upprättar musikradioprogram för ungdomar i syfte att göra reklam för Carslberg. När de lanserade sin starkare elefantöl i Malawiska dagstidningar löd annonstexten ”Drick Elefantöl när du vill ha ett öl med mer alkohol än normalt. En riktig elefantperson är en person som är full av karaktär”.

En studie från WHO upprepade nyligen tidigare resultat om Malawis relation med alkohol som sammankopplar fattigdom och alkoholkonsumtion med fler dödsfall, ökat våld, sexbrott och spridning av HIV. Till följd av detta har olika NGO:er och det Malawiska hälsodepartementet under det senaste året arbetat med att ta fram en alkoholpolicy. I landet, där man länge haft en helt okontrollerad alkoholmarknad finns en vilja att bland annat begränsa öppettider för barer och sätta begränsningar för hur hög alkoholhalt drycker får säljas med. I början av september förbereddes arbetet med att implementera den nya alkoholpolicyn, men det återstår att se hur det påverkas av att regeringen nyligen avsattes på grund av en förskingringsskandal.

Text: Cemil Arikan

Foto: Jessica Lovell

Leave a Reply

Your email address will not be published.